Kattausvinkkejä ja Servetin taittelu ohjeita


Kaunis kattaus on osa ruokailuhetkeä ja luo tunnelmaa.

Juhliin tehdään pöytäkattaus juhlan teeman ja -etiketin mukaisesti. Virallisimmissa juhlissa kannattaa noudattaa etikettiä, mutta epävirallisimmissa voi antaa mielikuvituksen viedä mukanaan. Lautasille, aterimille ja laseille on kattauksessa oma paikkansa. Juhlapöytää voi lopuksi koristaa kukka-asetelmilla ja pienillä yksityiskohdilla.Aterimet ja astiat on hyvä kiillottaa ennen kattauksen tekoa. Lasit asetellaan lautasen yläpuolelle, joko pöydän suuntaisesti tai hieman viistosti. Vastakkaisten aterimien ja lautasten täytyy olla samalla linjalla. Lautasen etäisyys pöydän reunasta on 2cm. Aterimet katetaan lautasten molemmille puolille, siinä järjestyksessä missä niitä käytetään. Uloimpana ne aterimet joilla aloitetaan, eli alkuruoka aterimet. Haarukka asetetaan lautasen vasemmalla puolelle ja veitsi oikealla puolelle. Terä lautasta kohti. Keittolusikka veitsen puolelle uloimmaksi. Jälkiruoka aterimet tulevat lautasen yläpuolelle. Lautasliinojen ja servettejen taitteluun tai asettamiseen ei ole etikettejä tai sääntöjä.

Lautaset katetaan pöytään siinä järjestyksessä, missä eri ruokalajit syödään. Hienommissa kattauksissa lautasten alle katetaan katelautanen.

Ruokapöydästä pitäisi varata jokaiselle ruokailijalle noin 60cm ruokailutilaa.  Pöytäliina saa yltää 30cm pöydän reunan yli. Noutopöydässä liina saa kuitenkin yltää lattiaan asti.


Näyttävä kukka-asetelma koristaa buffet pöydän.

Kaunis kattaus luo tunnelmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti