![]() |
Maki- ja nigiri susheja |
Sushia on tapana tarjota soijakastikkeen ja wasabin kera. Lisäksi halutessaan voi lisukkeena nauttia garia eli säilöttyä inkivääriä. Sen tarkoituksena on puhdistaa ja neutralisoida suu eri makujen välissä.
Sushin kanssa sopii erinomaisesti kevyt, hieman happoinen valkoviini.
Sushiriisi
Sushiriisin valmistus on tärkein vaihe sushia tehdessä. Oikein valmistettu sushiriisi on maukasta, hieman tahmeaa ja kiiltävää. Riisinjyvien täytyy erottua hieman.
3 dl Sushiriisiä
3 3/4 dl Vettä
3 3/4 dl Vettä
SUSHIVIINIETIKKA
4 rkl Riisiviinietikkaa
2 rkl Sokeria
1tl Suolaa
Huuhtele riisi siivilässä viileällä vedellä, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Valuta hetki.
Kaada riisi kattilaan. Mittaa joukkoon vesi. Laita päälle lasinen kansi. Älä availe kantta keittämisen aikana. Kuumenna aluksi täydellä teholla, kunnes vesi alkaa kiehua. Pienennä tehoa ja hauduta noin 10 minuuttia.
Mittaa sushiviinietikan ainekset kattilaan ja kiehauta sekoitellen.
Nosta sushiriisikattila pois liedeltä ja anna seisoa 10 minuuttia kannen alla.
Nostele sushiriisi laakealle vadille ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Jäähdytä kääntelemällä varovasti. Pirskottele samalla joukkoon sushiviinietikkaa.
![]() |
Maki susheja |
Maki sushi (20 palaa)
Puolet sushiriisistä
6 Nori-levyä
2 tl Wasabitahnaa
KLASSINEN LOHITÄYTE
50 g Tuoretta lohta
1 Porkkana
1/4 Kurkkua
Suikaloi lohi, porkkana ja kurkku pitkiksi, ohuiksi suikaleiksi. Käytä kurkusta vain kiinteä osa. Keitä porkkanaa noin 10 minuuttia, jotta se pehmenee hieman.
Aseta nori-levy bambumatolle kiiltävä puoli alaspäin poikkiviivat pystysuuntaan itseesi nähden. Kostuta kätesi riisiviinietikkavedessä ja painele sushiriisiä norin alaosaan hieman yli arkin puolivälin. Paina puoleenväliin riisiä vako ja sivele siihen hieman wasabia. Asettele sitten täytteitä vakoon.
Aloita rullaus, pitämällä täytteitä sormin paikoillaan. Käytä bambumattoa apuna ja rullaa erittäin tiiviiksi rullaksi. Leikkaa maki sushi -rullat 8 palaan terävällä, hieman kostutetulla veitsellä.
Nigiri sushi (20 palaa)
Nigiri sushi on pieni riisipallo, jonka päällä on esimerkiksi lohta, tonnikalaa, avokadoa, tofua, katkarapua tai munakasta.
Puolet sushiriisistä
75 g Tuoretta lohta
1 Avokado
2 tl Sitruunamehua
1 tl Wasabia
1 Norilevy
Leikkaa lohi poikkisyin suorakaiteen mallisiksi paloiksi. (n. 7 x 2 cm) Viipaloi avokado ja pirskottele leikkauspintoihin sitruunamehua tummumisen estämiseksi.
Kostuta kätesi riisiviinietikkavedessä. Ota ruokalusikallinen sushiriisiä kämmenelle ja purista soikeaksi palaksi. Sivele lohipalaan hieman wasabia ja nosta pala riisin päälle.
Sido avokadonigirit norisuikaleilla. Silloin viipale pysyy paremmin riisin päällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti