torstai 3. joulukuuta 2015

Saaristolaislimppu (Kolmas luukku)



Saaristolaislimppu on ehdottomasti yksi suosikki leivistäni. Varsinkin itse valmistettuna maku on uskomattoman herkullinen.

Saaristolaislimppu eli toisella nimellään tumma maalaislimppu sopii hyvin tarjottavaksi joulupöytään.


Valmistus (2 Limppua)


5 dl Piimää
3 dl Kaljamaltaita
50 g Hiivaa
2 dl Tummaa siirappia
2 rkl kuminaa
1 rkl Suolaa
0.5 dl Sulatettua voita
1 dl Ruisjauhoja
7 dl Vehnäjauhoja

Voiteluun

0.5 dl Tummaa siirappia
0.5 dl Vahvaa kahvia


Sekoita puolet piimästä kaljamaltaiden sekaan. Anna seoksen turvota noin tunti huoneenlämmössä.
Lämmitä loppu piimästä kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää joukkoon myös siirappi, mausteet, mallasseos, sulatettu voi ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhoja vähitellen kokoajan alustaen, kunnes taikina irtoaa kulhosta. Jätä taikina kohoamaan kaksinkertaiseksi. Painele taikina kimmoisaksi ja jaa sitten kahteen palaan. Pyörittele palat leiviksi. Anna leipien kohota lämpimässä 30 minuuttia.
Pistele leipiin sitten reikiä haarukalla ja paista 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Voitele leipiä paistamisen aikana siirappi-kahviseoksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti