torstai 2. huhtikuuta 2015

Marjatartaletit



Tartaletit ovat herkullisia tarjottavia. Niitä on monenlaisia ja moneen makuun. Minulla on tässä aika perinteinen tartalettiohje. Rapea tartalettipohja, täyteläinen vaniljakreemi ja ihania, tuoreita marjoja.

























Itselläni tulee vahvasti lapsuus mieleen näistä. Muistan kuinka isäni toi Ranskan matkoilta Bonne Maman tartalettejä. Ne olivat koko perheelle suurta herkkua. Myöhemmin Stockmann alkoi niitä myymään. Eipä enään tarvinnut Ranskasta asti hakea. Itse tehdyt tartaletit kuitenkin aina voittavat nuo valmiit, jotka muistuttivat jopa enemmän pieniä keksejä, kuin tartalettejä. Olivathan ne silti herkullisia. Ja ovat edelleen. Joka kerta, kun leivon tartalettejä tai saan sellaisen eteeni, minulle tulee vahvasti tämä muisto mieleen. Se saa hymyn huulille.

Valmistus (8 kappaletta)

Pohja

250g Voita
3dl Tomusokeria
2 Munaa
6-9dl Vehnäjauhoja

Vaniljakreemi

4dl Maitoa
1 Vaniljatanko
4 Munan keltuaista
70g Sokeria
25g Vehnäjauhoja

Sokerikiille marjoihin

1dl Vettä
0,5dl Hyytelösokeria

Koristeeksi

Marjoja
Mintunlehtiä tai sitruunamelissaa


Sekoita pohjan ainekset yhteen monitoimikoneessa. Muotoile palloksi ja litistä. Laita kelmuun ja jääkaappiin lepäämään hetkeksi. Voitele tartalettivuoat. Kaulitse taikina ohueksi levyksi. Leikkaa taikinasta tartaletti vuokiin sopivia paloja ja painele ne vuokiin. Painele haarukalla jokaiseen pienet reiät. Laita vuoat hetkeksi jääkaappiin. Paista 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pohjat ovat saaneet kauniin värin.

Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Lisää niiden sekaan jauhot. (Siivilän läpi) Mittaa kreemin maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko. Poista siitä siemenet ja lisää maidon joukkoon. Keitä maito kiehuvaksi, ota sitten hetkeksi pois liedeltä ja lisää se keltuaisvaahdon sekaan ohuena nauhana kokoajan vatkaten. Laita seos takaisin kattilaan. Keitä hiljalleen kunnes seos pulpahtaa ja saostuu. Jäähdytä kreemi.

Pursota kreemi pohjien päälle. Valmista Sokerikiille pakkauksen ohjeen mukaan. Kastele koristeeksi tulevat marjat sokerikiilteessä ja asettele lusikkaa apuna käyttäen kreemin päälle. Koristele mintunlehdillä tai sitruunamelissalla. Tarjoile.


 
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti