perjantai 20. toukokuuta 2016

Marokkolainen illallinen




Olin Marokossa siskojeni kanssa reissaamassa. Reissasimme pohjoisen vuoristokyliltä aavikon laitamille asti. Reissu oli unohtumaton ja hienoja kokemuksia täynnä.
Marokkolaiset ovat erittäin mukavia, vieraanvaraisia ja auttavaisia. Ruoka on todella hyvää ja maukasta. Sekä kaupungeissa ja kylillä riittää nähtävää.



Marokon torit ja kojut houkuttelevat väreillään ja aromikkailla tuoksuillaan. Kojut pursuavat juuri leivottua lämmintä vehnäleipää, pitkään haudutettua ja huolella valmistettua tajinea, värikästä couscousta, hunajaista pastillapiirakkaa ja makeaa minttuteetä. Joka toinen koju on täynnä Isoja maustepurkkeja värikkäine mausteineen. Mausteiden tuoksu on huumaava. Ruoan salaisuus piileekin näissä ihanissa mausteissa ja mausteseoksissa. Vaikka mausteita käytetään paljon, ruoka on harvoin tulista. Se on mausteisen aromikasta ja hienostunutta. Keskeisimmät mausteet marokkolaisessa keittiössä ovat kaneli, kumina, sahrami, inkivääri, mustapippuri, cayennepippuri, paprika, anis sekä kurkuma.

Minulla jäi ikävä marokkoa ja marokkolaista ruokaa, joten päätin tuoda marokon hetkeksi suomeen, valmistamalla perheelleni marokkolaisen illallisen. 



Marokkolainen vehnäleipä (4 Leipää)


Marokkolaista vehnäleipää syödään useimmiten tajinen kanssa. Tuoreesta leivästä murretaan paloja, joita kastellaan pataan. Leipä toimii myös apuvälineenä ruokaa syödessä. Marokkolainen leipä on aina tuoretta ja itse leivottua.


5 dl Vehnäjauhoja
1½ tl Suolaa
1 tl Sokeria
1 ps Kuivahiivaa
2 rkl Oliiviöljyä
4¼ dl Lämmintä vettä

2 rkl Oliiviöljyä
2 rkl Maissijauhoa

Sekoita vehnäjauhot, suola ja sokeri keskenään. Tee keskelle kuoppa ja laita siihen kuivahiiva, öljy ja puolet vedestä. Sekoita hiiva varovasti veteen ja öljyyn. Sen jälkeen jauhoseokseen. Lisää loppu vesi. Vaivaa taikina tasaiseksi. Kohota 10 minuuttia.

Levitä leivinpaperille öljy ja maissijauho. Jaa taikina neljään osaan. Pyöritä palat palloiksi ja paina lättäniksi leivinpaperille. Kohota 40 minuuttia.

Paista 225 asteessa kiertoilmassa 20 minuuttia. Käännä leivät ja paista vielä 5 minuuttia.



Valmistin myös tajine keftaa, joka koostuu lihapullista, kananmunasta ja tomaattisesta kastikkeesta. Tajine on pataruoka, joka valmistetaan ajan kanssa savisessa kartionmuotoisessa padassa, jota kutsutaan tajinepadaksi. 





Tajinen lisukkeeksi valmistin couscousta. Couscous on marokkolainen kansallisruoka. Se valmistetaan yleensä durumvehnästä, mutta välillä myös hirssistä ja ohrasta. Se on lähtöisin berbereiltä. Perinteisesti sitä syödään perjantaisin ennen rukouksia. Perinteiden mukaan se tulisi syödä käsin.

Couscouslisuke tajinelle (4:lle)


2 dl Couscousta
2 dl Kanalientä
1 Sipuli
1 pss Herne, maissi, paprikaseosta
1 rkl Öljyä
1 rkl Currya
1 rkl Paprikaa
1 rkl Tomaattipyrettä
1 tl Suolaa
1 rkl Voita
1 rkl öljyä


Koristeluun

Jogurttia
Lehtipersiljaa


Kiehauta liemi ja hmp-seos. Ota pois levyltä ja lisää joukkoon couscous. Anna liemen imeytyä couscousiin kannen alla 7 minuutin ajan. Lisää sekaan voi. Kuutioi sipuli ja freesaa pannulla. lisää joukkoon mausteet ja paista vielä hetki. lisää myös couscous, tomaattipyre ja öljy. Koristele jogurtilla ja lehtipersiljalla. Tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti