perjantai 20. toukokuuta 2016

Marokkolainen illallinen




Olin Marokossa siskojeni kanssa reissaamassa. Reissasimme pohjoisen vuoristokyliltä aavikon laitamille asti. Reissu oli unohtumaton ja hienoja kokemuksia täynnä.
Marokkolaiset ovat erittäin mukavia, vieraanvaraisia ja auttavaisia. Ruoka on todella hyvää ja maukasta. Sekä kaupungeissa ja kylillä riittää nähtävää.



Marokon torit ja kojut houkuttelevat väreillään ja aromikkailla tuoksuillaan. Kojut pursuavat juuri leivottua lämmintä vehnäleipää, pitkään haudutettua ja huolella valmistettua tajinea, värikästä couscousta, hunajaista pastillapiirakkaa ja makeaa minttuteetä. Joka toinen koju on täynnä Isoja maustepurkkeja värikkäine mausteineen. Mausteiden tuoksu on huumaava. Ruoan salaisuus piileekin näissä ihanissa mausteissa ja mausteseoksissa. Vaikka mausteita käytetään paljon, ruoka on harvoin tulista. Se on mausteisen aromikasta ja hienostunutta. Keskeisimmät mausteet marokkolaisessa keittiössä ovat kaneli, kumina, sahrami, inkivääri, mustapippuri, cayennepippuri, paprika, anis sekä kurkuma.

Minulla jäi ikävä marokkoa ja marokkolaista ruokaa, joten päätin tuoda marokon hetkeksi suomeen, valmistamalla perheelleni marokkolaisen illallisen. 



Marokkolainen vehnäleipä (4 Leipää)


Marokkolaista vehnäleipää syödään useimmiten tajinen kanssa. Tuoreesta leivästä murretaan paloja, joita kastellaan pataan. Leipä toimii myös apuvälineenä ruokaa syödessä. Marokkolainen leipä on aina tuoretta ja itse leivottua.


5 dl Vehnäjauhoja
1½ tl Suolaa
1 tl Sokeria
1 ps Kuivahiivaa
2 rkl Oliiviöljyä
4¼ dl Lämmintä vettä

2 rkl Oliiviöljyä
2 rkl Maissijauhoa

Sekoita vehnäjauhot, suola ja sokeri keskenään. Tee keskelle kuoppa ja laita siihen kuivahiiva, öljy ja puolet vedestä. Sekoita hiiva varovasti veteen ja öljyyn. Sen jälkeen jauhoseokseen. Lisää loppu vesi. Vaivaa taikina tasaiseksi. Kohota 10 minuuttia.

Levitä leivinpaperille öljy ja maissijauho. Jaa taikina neljään osaan. Pyöritä palat palloiksi ja paina lättäniksi leivinpaperille. Kohota 40 minuuttia.

Paista 225 asteessa kiertoilmassa 20 minuuttia. Käännä leivät ja paista vielä 5 minuuttia.



Valmistin myös tajine keftaa, joka koostuu lihapullista, kananmunasta ja tomaattisesta kastikkeesta. Tajine on pataruoka, joka valmistetaan ajan kanssa savisessa kartionmuotoisessa padassa, jota kutsutaan tajinepadaksi. 





Tajinen lisukkeeksi valmistin couscousta. Couscous on marokkolainen kansallisruoka. Se valmistetaan yleensä durumvehnästä, mutta välillä myös hirssistä ja ohrasta. Se on lähtöisin berbereiltä. Perinteisesti sitä syödään perjantaisin ennen rukouksia. Perinteiden mukaan se tulisi syödä käsin.

Couscouslisuke tajinelle (4:lle)


2 dl Couscousta
2 dl Kanalientä
1 Sipuli
1 pss Herne, maissi, paprikaseosta
1 rkl Öljyä
1 rkl Currya
1 rkl Paprikaa
1 rkl Tomaattipyrettä
1 tl Suolaa
1 rkl Voita
1 rkl öljyä


Koristeluun

Jogurttia
Lehtipersiljaa


Kiehauta liemi ja hmp-seos. Ota pois levyltä ja lisää joukkoon couscous. Anna liemen imeytyä couscousiin kannen alla 7 minuutin ajan. Lisää sekaan voi. Kuutioi sipuli ja freesaa pannulla. lisää joukkoon mausteet ja paista vielä hetki. lisää myös couscous, tomaattipyre ja öljy. Koristele jogurtilla ja lehtipersiljalla. Tarjoile.

sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Proteiinipannukakku



Tällä ohjeella valmistuu maailman parhain proteiinipannukakku. Se on mehevä, herkullinen ja ennen kaikkea terveellinen.

Herkullinen proteiinipannukakku syntyy helposti sekoittamalla taikinan ainekset yhteen ja paistamalla uunissa noin kahdenkymmenen minuutin ajan. Voit nauttia proteiinipannukakkua ravinteikkaana ja maukkaana aamu- tai välipalana sekä treenin jälkeen. Se taltuttaa myös helposti makeannälän.




Valmistus (1 pellillinen)



8 Munaa
4 Kypsää banaania
2 rkl Maitorahkaa
2 dl Maitoa tai mantelimaitoa
4 dl Star nutrition whey -100 vanilja-päärynä proteiinijauhetta (muukin proteiinijauhe käy)
3 tl Leivinjauhetta
1 tl Suolaa
2 tl Kardemummaa


Lämmitä uuni 200 asteiseksi. Soseuta banaanit. Lisää sekaan munat, maitorahka ja maito. Vatkaa tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää banaaniseoksen joukkoon. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin. Paista 15-20 minuuttia. Nauti marjojen ja rahkan kera.


torstai 7. huhtikuuta 2016

Punaviinissä haudutettua naudanpaistia ja peruna-piparjuuripyrettä




Naudanpaistin annetaan hautua ajan kanssa meheväksi. Se tarjoillaan peruna-piparjuuripyreen kanssa.

Valmistus (5-6 Henkilölle)


Punaviinissä haudutettu naudanpaisti


Voita
1 kg Naudanpaistia
4 Salottisipulia lohkoina
3 Porkkanaa paloina
200 g Herkkusieniä paloina
2 Valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 rkl Tomaattipyreetä
Mustapippuria
Timjamia
1/2 dl Lihafondia
3 rkl Vehnäjauhoja
4dl Punaviiniä
1dl Lihalientä
1 Laakerinlehti

Paloittele naudanpaisti reiluiksi paloiksi.
Kuumenna voi ja paista lihapaloihin kauniit paistopinnat.
Lisää joukkoon sipulit, porkkanat,  herkkusienet, tomaattipyree,
mustapippuria, timjamia, lihafondi, vehnäjauhot, punaviini, lihaliemi ja laakerinlehti. Sekoita.
Hauduta 125-150 asteisessa uunissa 4-5 tuntia.
Muista tarkkailla nesteen määrää kypsennyksen aikana. Lisää tarvittaessa vettä.


Piparjuurimuusi


300 g Voita
100 g Piparjuurta
0.5 dl Vettä
1 kg Puikulaperunaa
2 tl Suolaa
Muskottipähkinää
5 dl Maitoa

Mittaa puolet voista kattilaan ja raasta joukkoon piparjuuri. Lisää vesi. Hauduta miedolla lämmöllä puolituntia. Keitä perunat. Valmista kypsistä perunoista pyree. Sulata loppu voi ja lisää perunapyreen sekaan. Lisää myös piparjuurivoi joukkoon. Kuumenna maito ja ohenna  sillä pyree. Mausta.

sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Sitruuna-marenkileivokset


Sitruunan ja marengin liitto hurmaa näissä ihanissa keväisissä leivoksissa. Sitruunan raikas kirpeys yhdistettynä makean suloiseen marenkiin on vastustamaton. Marengista valmistetaan pienet kupit, joiden pohjalle pursotetaan ensin lemon curdia ja päälle vielä runsaasti sitruunamoussea. Lopuksi leivokset koristellaan tuoreilla marjoilla, syötävillä kukilla, mintunlehdillä ja suklaakoristeilla. Marengit kannattaa täyttää vasta juuri ennen tarjoilua, jotta ne eivät pehmenisi liikaa.


Valmistus (10 Kappaletta)


Marengit


8 Munanvalkuaista
3 dl Sokeria
3 tl Maizenaa
1 tl Viinietikkaa

Vatkaa valkuaisia. Sekoita Maizena yhteen desiin sokeria. Lisää pikkuhiljaa sokerit sekä Maizena-sokeriseos vaahtoutuvaan valkuaiseen. Lisää myös viinietikka. Vatkaa valkuaisia kunnes marenkiseos on kovaa.

Pursota leivinpaperin päälle pieniä pyörylöitä marengista. Paista niitä 120-asteisessa uunissa tunti. Jäähdytä.

Lemon Curd


2 Munaa
2 dl Sokeria
2 Sitruunan mehu
75 g Voita

Vatkaa munat ja sokeri kattilassa. Lisää sitruunamehu. Jatka vatkaamista vielä muutama minuutti.
Sekoita joukkoon voi. Hämmennä kunnes seos on sakeaa ja kermaisen pehmeää.

Kaada seos lasipurkkiin ja sulje kansi.


Sitruunamousse


500g Mascarponea
300 g Ranskankermaa
1 dl Sokeria
4 Sitruunan raastettua kuorta
6 rkl sitruunamehua


Vaahdota kulhossa mascarpone, ranskankerma, sokeri, sitruunan kuori ja -mehu. Pursota mousse marenkikuppeihin. Koristele tuoreilla marjoilla, syötävillä kukilla, mintunlehdillä ja suklaakoristeilla.




torstai 31. maaliskuuta 2016

Chia-raakapuuro


Raakapuurosta on tullut trendiherkku. Se on terveellistä ja vatsaystävällista sekä kaiken lisäksi vielä hyvän makuista. Se syntyy kuin itsestään. Mitään ei tarvitse keittää, kunhan sekoitat raaka-aineet keskenään, laitat tarjoiluastiaan ja annat levätä yön yli. Aamulla jääkaapissa odottaa ravitseva ja terveellinen aamupala.

Tämä raakapuuro koostuu chia-siemen- sekä vadelmakerroksista. Chian-siementen mantelinen maku yhdistettynä vadelmien kirpeyteen vie kielen mennessään.



Valmistus (4 annosta)


4 dl Riisimaitoa
2 rkl Hunajaa
1½ dl Chia-siemeniä
2 tl Raastettua sitruunankuorta
5 dl Kotimaisia pakastevadelmia
Tuoreita vadelmia
Sitruunamelissaa


Sekoita maito ja hunaja keskenään. Lisää chia-siemenet ja raastettu sitruunankuori. Sekoita tasaiseksi. Anna tekeytyä huoneenlämmössä 10 minuuttia.

Soseuta vadelmat.

Sekoita puuromassa tasaiseksi ja annostele vadelmasoseen kanssa neljään tarjoiluastiaan. Laita yöksi kylmään ja nauti seuraavana päivänä tuoreiden vadelmien kanssa.

lauantai 26. maaliskuuta 2016

Suloiset pääsiäis kuppikakut



Minulta tilattiin pääsiäiseksi kuppikakkuja.  Lopputuloksena syntyi kahta eri makua; Mignonkuppikakut mignonkuorrutteella sekä persikka-vadelmakuppikakut tuorejuustokuorrutteella.

Molemmat maut ovat aivan älyttömän hyviä. Ne maistuvat varmasti jokaiselle makean ystävälle ja ovat oiva tarjottava pääsiäisen juhliin.


Valmistus


Mignon kuppikakut (12 kpl)


100 g Voita
1 1/2 dl Sokeria
2 Munaa
3 dl Vehnäjauhoja
1 tl Leivinjauhetta
1/2 tl Ruokasoodaa
3 rkl Kaakaojauhetta
1 tl Vaniljauhetta
200g Vaniljarahkaa
1/1dl Kuohukermaa
3 Mignon munaa

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat sekaan yksi kerrallaan kokoajan vatkaten. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää taikinan joukkoon vuorotellen rahkan ja kerman kanssa. 

Pilko mignon munat pieniksi paloiksi. Voitele muffinsivuoat. Pursota taikinaa vuokien pohjille, tökkää mignon munan pala taikinan keskelle ja pursota päälle vielä pieni määrä taikinaa. (Täytä vuoista 2/3) Paista 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Mignonkuorrute

3 Mignon munaa
3 dl kuohukermaa

Laita kattilaan 1dl kermaa ja pilkotut mignon munat. Sulata munat kerman joukkoon matalalla lämmöllä. Ota pois liedeltä ja lisää joukkoon loppukerma. Jäähdytä. Vatkaa vaahdoksi ja pursota kuppikakkujen pinnalle.


Persikka-vadelmakuppikakut


170 g Vehnäjauhoja
1 tl Leivinjauhetta
Ripaus suolaa
125 g Voita
100 g Sokeria
1 tl Vaniljajauhetta
2 Munaa
1 dl Kermaa
120 g säilykepersikkaa kuutioina
120 g vadelmia

Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat yksi kerrallaan taikinan joukkoon. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Sekoita lopuksi pilkotut persikat ja vadelmat joukkoon.  Paista 180 asteisessa uunissa 20 minuuttia.

Tuorejuustokuorrute

10 dl Tomusokeria
100 g Voita
250 g Tuorejuustoa

Vatkaa tomusokeri ja voi. Lisää tuorejuusto ja vatkaa vielä 5 minuuttia. Pursota kuppikakkujen pinnalle.



sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Linnapaisti


Linnapaisti on klassikkoruoka, joka sopii hyvin tarjottavaksi pääsiäispöytään. Se haudutellaan padassa kasvisten, liemen, konjakin ja mausteiden kanssa, jolloin lopputuloksena on ihanan mehevä ja suussasulava paisti.

Voit tarjota sen paistettujen kasviksien, perunoiden, kermaisen kastikkeen ja hyytelön kanssa.



Valmistus


1,5 kg Naudan paahtopaistia
50 g Voita
1 Salottisipuli
1 Porkkana
Suolaa 
Mustapippuria
Kokonaisia mustapippureita
1 Laakerinlehti
4 Anjovisfilettä
1 rkl Konjakkia 
1 rkl Siirappia
2 dl Lihalientä
1 dl Vahvaa kahvia 

Kastike paistille

5 dl Paistolientä siivilöitynä
3 rkl Vehnäjauhoja
1 dl Kuohukermaa


Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen valmistusta. Kuori sipuli ja porkkana ja paloittele ne reiluiksi paloiksi. Kuumenna pata ja lisää voi. Ruskista liha padassa joka puolelta. Ripottele pintaan suolaa ja mustapippuria. Lisää pataan myös sipuli- ja porkkanapalat, mausteet, anjovisfileet, konjakki, siirappi, kahvi ja lihaliemi.

Anna paistin kypsyä kannen alla miedolla lämmöllä noin puolitoista tuntia. 

Jos nestettä haihtuu haudutuksen aikana, lisää pataan vettä, jotta paisti ei kuivu.

Nosta kypsä paisti padasta ja peitä foliolla.

Siivilöi paistinliemi. Sekoita vehnäjauhot tilkkaan vettä tasaiseksi seokseksi ja lisää se liemen joukkoon hyvin sekoittaen. Anna kiehua noin viisi minuuttia. Lisää kerma ja kiehauta. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria tai anjovislientä.

Tarjoa linnapaisti paistettujen kasviksien, perunoiden, kermaisen kastikkeen ja hyytelön kanssa.